Historia cukierków

Cukierki uwielbiane są od pokoleń przez niemal wszystkich ludzi na świecie. Dzieci zajadają się nimi z ogromną przyjemnością, mężczyźni decydują się na to, aby za ich pomocą odkupić swoje małe lub większe grzeszki, a kobiety za ich pomocą poprawiają sobie humor. Istotne wydaje się również to, że stały się one dość ważną częścią życia zawodowego, a amerykańscy socjologowie twierdzą, że częstowanie kolegów cukierkami zwiększa szanse na awans czy premię.

Pierwsze cukierki wymyślili Egipcjanie już cztery tysiące lat temu, chociaż ich pierwotna forma nie przypominała tej, którą znamy i jemy współcześnie. Wiąże się to z tym, że w tak odległych nam czasach nie znano jeszcze cukru, co ich pomysłodawców skłoniło do wykonywania ich z daktyli fig, miodu czy migdałów. W przeciwieństwie do Egipcjan, Rzymianie wykonywali je z orzechówpołączonych z miodem i sezamem. Grecy natomiast w miodzie obtaczali nawet kwiaty i łodygiroślin. Niezależnie od miejsca na ziemi, w którym się pojawiały, zawsze były one przeznaczonedla wysoko postawionej arystokracji i ważnych gości państwowych, wytwarzano je wyłącznie naważne okazje.

Droga cukierka na sklepowe półki

Średniowiecze było okresem, w którym trochę zapomniano o słodyczach. Wyjątkiem były tu Włochy, gdzie kuchnia rozwijała się bardzo dynamicznie, budząc zazdrość i chęć naśladownictwa w innych krajach świata. Słodycze wracały tu do łask, ale nadal zarezerwowane były tylko dla najbogatszych. Wykonywano je łącząc cukier z przyprawami i owocami i upatrywano się w nich magicznie zdrowotnych właściwości. Miały one bowiem zapobiegać problemom w obszarze przewodu pokarmowego. Odrodzenie przynosi ze sobą prawdziwy rozwój wyrobów cukierniczych i ich receptur, nie zmieniło się jednak najważniejsze, cukier nadal był bardzo drogi i zarezerwowany dla arystokracji. W wieku XVI cukiernicy z Mediolanu pracowali przepisy na marcepan (stosowany do dzisiaj) oraz bezy.

Niedługo po nich pojawił się pierwszy przepis na cukierki z kształcie pastylek. Kiedy natomiast ceny cukru zaczęły spadać, dokonała się prawdziwa rewolucja na rynku cukierniczym. W XIX wieku uruchomiono fabryki, które produkowały różnego rodzaju słodycze, w tym szereg różnego rodzaju cukierków. Pojawienie się krówek świat zawdzięcza Polakowi, Feliksowi Pomorskiemu, który poznawszy recepturę od swojego wuja, rozpoczął ich własną produkcję. Kiedy zaczęto produkować słodycze i cukierki na masową skalę, dostały one szanse pojawienia się na sklepowych półkach i cieszenia swoim smakiem niemal wszystkich ludzi. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie wielkie supermarkety czy małe osiedlowe sklepy bez półek wypchanych słodyczami, które przecież wszyscy uwielbiamy.

 

 

Zobacz także

Jedzenie czekolady zmniejsza ilość tłuszczu w organiźmie?

Wiele mówi się o wspaniałych właściwościach czekolady. Jest ona źródłem cennych składników i witamin, do...

Czytaj dalej

Najlepsza czekolada

Nic tak nie poprawia nastroju jak kostka dobrej czekolady. Przekonał się o tym chyba każdy z nas, w sytuacji...

Czytaj dalej